Makaron jest bardzo szybkim i smacznym sposobem na obiad, kolację czy szybką przekąskę. Gotuje się dosyć szybko, suszony makaron nie kosztuje też wiele i zawsze można mieć jego paczkę w domu “na czarną godzinę”. Chociaż wydawać by się mogło, że gotowanie makaronu jest banalnie proste, to w rzeczywistości nie jest to tak łatwe jak mogłoby się wydawać.
Odpowiednia ilość wody
Aby dobrze ugotować makaron z pszenicy durum należy robić to w dużym, szerokim garnku, dzięki temu nie będzie się on tak łatwo sklejał. Na każde 100 gram makaronu należy przygotować jeden list wody, zachowanie takich proporcji pozwoli na jak najlepsze ugotowanie go. Woda powinna zostać posolona przed wrzuceniem do niej makaronu, a sam makaron włożony do środka dopiero kiedy porządnie się ona gotuje. Następnie należy doprowadzić do jak najszybszego ponownego gotowania poprzez przykrycie wody z makaronem pokrywką, a kiedy się zagotuje należy zdjąć pokrywkę i pozwolić mu się swobodnie gotować. Czas gotowania jest zależny od rodzaju makaronu, zazwyczaj jest to około dziesięciu minut, a najlepiej sprawdzić czy makaron jest ugotowany poprzez spróbowanie go – powinien on być al dente, czyli jeszcze sprężysty i zachowujący kształt, ale nie powinien być surowy.
Do wody nie powinno za to dodawać się oleju, ponieważ dobrej jakości makaron z pszenicy durum nie powinien się sklejać i nie potrzebuje żadnych dodatków.
Ile soli?
Kucharze często mawiają, że woda na makaron powinna być słona jak morze. Zaleca się około 1 łyżeczki soli gruboziarnistej na każdy litr wody, ale ilość tą można sobie zmniejszyć zależnie od osobistych preferencji. Makaron ugotowany zgodnie z tymi zasadami będzie smaczny i zdrowy.