«

»

lut 28

Remont w kuchni

kuchnia6
Bez odpowiedniego przygotowania, remont kuchni może przysporzyć nam sporo kłopotów. Musimy określić skalę przedsięwzięcia, czy będzie to prawdziwa rewolucja czyli generalny remont, czy wymiana jedynie frontów szafek kuchennych, blatu lub kranu. Na decyzję składa się kilka czynników. Najważniejsze z nich to czas oraz pieniądze, które możemy poświęcić na remont oraz aktualny stan naszej kuchni.

Jeżeli źródłem problemu jest tylko porysowany blat możemy go w każdej chwili wymienić bez urządzania kosztownego remontu. Sytuacja będzie wyglądać nieco inaczej jeśli planujemy gruntowny remont kuchni. Zazwyczaj zaczynamy od przygotowania projektu. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy wykonali go samodzielnie przy pomocy popularnych programów dostępnych na stronach chociażby dużych sklepów meblowych lub korzystając ze współpracy z architektem wnętrz. Następne rzeczy na liście to: znalezienie ekipy remontowej, kupno nowych mebli kuchennych, sprzętów AGD oraz dodatków takich jak radio kuchenne.

Wymiana zabudowy

Decydując się na wymianę całej zabudowy kuchennej możemy spodziewać się dość dużych kosztów w remoncie kuchni. Najważniejsze dla nas powinno być to, aby meble kuchenne był nie tylko funkcjonalne, ale też prezentowały się estetycznie. Możemy zamówić zabudowę na wymiar u stolarza, co wiąże się ze sporymi kosztami, lub kupić gotową. Przed wyborem konkretnej serii mebli kuchennych zawsze powinniśmy upewnić się, co do wymiarów szafek. Jeśli tego nie zrobimy może się okazać, że brak w niej modułów o szerokościach, jakie chcemy ustawić. Zacznijmy nasz plan od dokładnego zmierzenia danego pomieszczenia. Następne, co powinniśmy zrobić to aranżacja przestrzeni, dzieląc ją na strefę przechowywania (z lodówką), roboczą (zlewozmywak, blat, radio kuchenne) oraz gotowania (płyta, piekarnik).

https://eissound.pl/blog/9_blog-eissound-kadio-do-kuchni anchor: https://eissound.pl – radio kuchenne

Jeżeli nasz remont zakłada połączenie kuchni z salonem, tworząc wyspę warto zadbać o to, by odległość od zlewu do lodówki w linii prostej nie przekraczała 210 cm, a od lodówki do kuchenki 270 cm (w przeciwnym razie nachodzisz się, przygotowując posiłki).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>